Prečo je potrebné upraviť vodu do kúrenia

Kde sa berú nečistoty v kúrení?

Ako sa nečistoty do kúrenia dostávajú a ako vznikajú

Tento článok napíšem zrozumiteľne pre každého a nebudem vás zaťažovať podrobnosťami z chémie a chemických reakcií (hoci je táto téma hodná siahodlhej diskusie, navyše je k tomu aj norma, ktorá sa zaoberá práve úpravou vody vo vykurovacích systémoch). Pitná voda obsahuje mnohé vo vode rozpustené soli a minerály, ktoré sú prospešné pre život, ale spôsobujú problémy v systéme kúrenia. S každou pitnou vodou, ktorá sa do kúrenia dostatne (tak, že ju dopustí inštalatér, servisný technik pri kontrole kotla alebo vy, sa do kúrenia dostávajú ďalšie nové minerály.

Pri kontakte vody s kovovými časťami (mosadzné ventily, oceľové potrubie, čerpadlá, výmenníky v kotloch, atď. dochádza k chemickým reakciám a vytváraniu pevných častíc (inkrustov), ktoré kolujú v systéme kúrenia. Zvyčajne tie väčšie zachytí klasický mosadzný potrubný filter (podrobnosti, ako aj video o tom ako kolujú nečistoty v systéme nájdete v článku "Prečo montujeme filter do kúrenia") a menšie naďalej kolujú v systéme. Môžu predstavovať problém a nemusia, v závislosti od chemických vlastností vody. Preto sa do systému kúrenia pridáva špeciálna ochranná chémia alebo sa systém napúšťa už upravenou vodou.

Príklady nečistôt v systéme kúrenia

Na nasledujúcom videu máte možnosť vidieť, ako veľmi dokáže tvrdá voda upchať rozdeľovače. Video bolo natáčané v Trnave.


Na Obr. 1 môžeme vidieť, koľko nečistôt sa dokáže za roky prevádzky usadiť na stenách rúrok v podlahovom kúrení, keď odlúpnuté nečistoty za dlhý čas doslova obrusujú steny rúrok. Snímok je zo systému vo Vrútkach.
zaneseny system kurenia - usadeniny v kureni
Obr. 1 - Veľké usadeniny v systéme kúrenia
Obr. č. 2 je zo systému v Žiline, kde vidíme, ako dokáže zoxidovať rúrka po necelom roku prevádzky v systéme, kde nebola použitá ochranná chémia alebo upravená voda.
Usadeniny na potrubí - zhrdzavené potrubie
Obr. 2 - Potrubie v kotolni - rúrka po roku prevádzky bez ochrannej chémie v systéme
Na Obr. 3 vidíme ako veľmi môže byť zanesený usadeninami rozdeľovač podlahového kúrenia. Tieto nečistoty potom bránia prietoku vody do okruhov a niektoré okruhy môžu prestať kúriť. Snímok je z Gánoviec.

Ukážka zaneseného rozdeľovača podlahového kúrenia
Obr. 3 - Ukážka zaneseného rozdeľovača podlahového kúrenia
V nasledujúcom videu vidíme ako veľmi je znečistený výmenník kotla. Znečistenie teplovýmenných plôch znižuje odovzdávanie tepla a tým jeho účinnosť. Spálite viac plynu, keďže kotol pracuje s nižšou účinnosťou. 


© Ing. Marian Baláž, 2020, Copyright – Všetky práva autora vyhradené! Kopírovanie obsahu je možné len s výslovným súhlasom autora!

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Pages