Cena za m2 podlahového kúrenia

Cena za m2 podlahové kúrenie

Aká je cena za m2 podlahového kúrenia je jedna z najčastejších otázok, ktoré každý, kto začína stavať alebo rekonštruuje kúrenie, zadáva do vyhľadávača?
Ale prečo je cena za m2 podlahového kúrenia u každej firmy iná a čo všetko je súčasťou ceny, keď sa investor rozhoduje, akú firmu si pre realizáciu vyberie? Prečo sú niektoré ponuky výrazne vyššie a iné výrazne nižšie? Je dobré rozhodnúť sa pre „zlatú strednú cestu“, alebo radšej siahnuť po najvyššej cene?

To sú otázky, ktoré by som vám rád zodpovedal práve v tomto článku a pomohol vám možno uľahčiť také závažné rozhodnutie, aké sa spája s výberom dodávateľa pre systém podlahového kúrenia. Nech už sa teda rozhodnete pre kohokoľvek, začnime tým, že si vysvetlíme, s akými predajnými praktikami som sa za to množstvo rokov stretol a prečo je rozdiel v cenách niekedy veľký a prečo cena za m2 podlahového kúrenia nie je to, čo je dôležité?

Za tie roky v oblasti TZB som sa stretol s desiatkami inštalácií, kde pri množstve z nich bol spôsob prevedenia podlahového kúrenia nielen v rozpore s návrhom projektanta, ale aj všeobecnými zásadami pre montáž. Povieme si prečo tomu je tak. Nikto zrejme nebude namietať keď poviem, že výrobcovia sa snažia zavádzať inovácie, ako priniesť na trh niečo nové, no žiaľ sú to len "kozmetické" úpravy a vylepšenia produktov, pretože nič zásadné a prevratné v oblasti podlahového vykurovania nepriniesli a fyzikálne zákony ostávajú stále tie isté. Čiže ak hovoríme o inováciách, tak predovšetkým sa jedná o zľahčenie práce pre inštalatérov, no výhodu pre investora ako takého, to málokedy prináša. A tak výrobcovia vykurovacích systémov sa predháňajú v marketingových ponukách, aby uspeli. Typickým príkladom je upevňovanie rúrky pomocou suchého zipsu priamo k tepelnej izolácií alebo upevňovanie rúrky sponami pomocou Takra (pomôcka na zatláčanie spôn s automatickým podávačom). Oba systémy sú obľúbené a inštalatéri ich presadzujú, pretože je systém rýchly pre montáž a ako sa hovorí - čas sú peniaze. Inštalatéri to teda buď robia týmto systémom preto, že ich k tomu dotlačí investor (lebo chce mať podlahové kúrenie čo najlacnejšie) alebo preto, že chcú inštalatéri na kúrení čo najviac zarobiť (a teda mať čo najnižšie realizačné náklady). Viac o systémoch upínania rúrky sa môžete dočítať v článku „Problémy s podlahovým kúrením“ v časti o spôsobe upevňovania rúrok.

Takže prečo môže byť cena za m2 podlahového kúrenia ešte nízka?

Spomeniem jednu z obľúbených marketingových stratégií niektorých podnikavcov, kedy niekto uvádza zámerne nižšiu cenu, aby mal lepšiu úspešnosť vo vyhľadávaní – získal viac dopytov. No vo výsledku sa zákazník dozvie, že cena sa ešte musí navýšiť, lebo v pôvodnej cene nebolo všetko, čo by tam malo byť.

Prejdime od tejto pochybnej obchodnej praktiky k niečomu serióznejšiemu a síce, čo by mala cena za m2 podlahového kúrenia vlastne zahŕňať? Sú to:

  1. rúrka podlahového kúrenia,
  2. upevňovací systém (spony, lišty alebo systémová doska),
  3. separačná fólia (oddeľuje izoláciu od betónovej alebo anhydridovej zálievky. V prípade systémovej dosky je táto fólia už zvyčajne súčasťou dosky - doska je fóliou tepelne potiahnutá),
  4. pripojovacie komponenty (šróbenia) k rozdeľovaču podlahového kúrenia
  5. pomerná časť okruhu rozdeľovača (čiže výsledná cena za m2 podlahového kúrenia zahŕňa aj rozdeľovač)
  6. záruku za systém (ktorú dáva výrobca alebo montážnik, aj výrobca)

Odporúčam teda, aby ste zisťovali čo je súčasťou ceny a bližšie sa potom pozreli za jednotlivé odlišnosti ponúk.

Montážnikov, ktorým v skutočnosti nezáleží na tom, či sa kúrenie zrealizuje správne, poznáte jednoducho podľa toho, že nemajú výpočet podlahového kúrenia, nemajú so sebou žiadne podklady a robia podlahové kúrenie „od oka“. Nechcem znevažovať odbornosť a roky praxe inštalatérov vo všeobecnosti, ale tiež chcem poukázať na fakt, že mnohí podceňujú to, že dnes sa stavajú také domy, ktoré pred desiatimi rokmi boli nedosiahnuteľnou víziou ďalekej budúcnosti. Potom pochopiteľne sú trochu arogantní voči návrhom projektanta a aj tak to budú robiť podľa seba. Takíto montážnici bez výpočtov vlastne ani nevedia, aký rozostup rúrok je v konkrétnej miestnosti potrebný pre určitú vstupnú teplotu vody (z kotla alebo tepelného čerpadla), keďže sa nemôžu oprieť o výpočet podlahového kúrenia.

Praktická rada teda znie: Vždy si pýtajte k nahliadnutiu výpočet podlahového kúrenia, kde sú uvedné dĺžky okruhov podlahového kúrenia pre každú miestnosť a rozostupy rúrok, a to ešte predtým, ako inštalatér s montážou podlahového kúrenia začne! Nemusíte rozumieť výpočtom, ale aspoň budete vidieť, či montážnik postupuje podľa niečoho alebo iba podľa svojho úsudku.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Pages